حسابداری اموال و دارایی ثابت

برای ثبت، پیگیری و مدیریت اموال یا محاسبه میزان استهلاک دارایی ها باید از حسابداری اموال استفاده نمود. این شاخه از حسابداری بسیار کاربردی و ضروری است و همچنین سود و هزینه کسب و کارها را کنترل می نماید.

حسابداری اموال  و دارایی ثابت چیست؟

اموال و دارایی ثابت معنای بسیار گسترده ای دارد. این نه تنها شامل اندوخته مالی و سایر چیزهای با ارزش ملموس می شود، بلکه شامل موارد نامشهود نیز می باشد. اموال مشهود و نامشهود می تواند هر چیزی که به عنوان منبع درآمد یا ثروت است؛ باشد. حسابداری اموال و دارایی ثابت به معنای حساب‌ ها، کلیه مبالغ و سرمایه‌ گذاری‌ هایی است که هر از گاهی در هر حسابی نگهداری می‌ شوند (خواه در قالب حساب‌ های سپرده، دارایی فیزیکی، اوراق بهادار دفتری، اوراق بهادار تایید نشده یا موارد دیگر)، و تمام درآمدهای حاصل از موارد فوق.

ارسال درخواست جهت مشاهده رایگان دمو

انواع اموال در حسابداری چیست؟

اموال را می توان به دو دسته تقسیم کرد: اموال منقول و اموال غیر منقول.

حسابداری اموال منقول

اموال منقول همانطور که از نامش پیداست در معنای عام به معنای کالا یا اشیایی است که می تواند از مکانی به مکان دیگر منتقل شود. مثلا زیورآلات، میز و... شخصی و منقول است. اموال شخصی از هر نوعی که قابل جابجایی باشد، تحت اموال منقول قرار می گیرد و در حسابداری اموال منقول ثبت میگردند.

حسابداری اموال غیر منقول

مهم ترین ویژگی اموال غیر منقول، عدم امکان جابه جایی آن ها ست؛ مانند املاک با مالکیت خاص. به عبارت دیگر اموال غیرمنقول همان املاک و مستغلات است که برای مدیریت بهتر آن از نرم افزار املاک و مستغلات که به طور اختصاصی روی این موضوع متمرکز است استفاده میگردد.

دارایی چیست؟

در علم حسابداری، دارایی (Asset) کلیه اموال و حقوقی است که دارای ارزش پولی باشند. در تعریف IFRS دارایی «منابعی که توسط شرکت در نتیجه رویدادهای گذشته کنترل می شود و انتظار می رود که منافع اقتصادی آتی از آن به سوی شرکت سرازیر شود» عنوان شده است.

به عبارت دیگر، دارایی ها تقریباً شامل هر چیزی است که تحت مالکیت و کنترل یک شرکت است که دارای ارزش پولی است و منافع آتی را به همراه خواهد داشت. آنها می توانند اقلام فیزیکی، مانند ماشین آلات، یا ناملموس، مانند مالکیت معنوی باشند. علاوه بر کاربرد عمده در حسابداری اموال، میزان دارایی ها در ترازنامه حسابداری شرکت، یکی از صورت های مالی کلیدی آن، گزارش می شود.

دارایی ها بر اساس سرعت تبدیل آنها به پول نقد، مشهود یا نامشهود بودن آنها و نحوه استفاده یک تجارت از آنها طبقه بندی می شوند. دارایی ها جزء کلیدی ارزش خالص یک شرکت و عامل مهمی در سلامت مالی کلی کسب و کار هستند.

دارایی ثابت چیست ؟

دارایی ثابت (Fixed asset) به راحتی به وجه نقد تبدیل نمیگردد مثل تجهیزات و ماشین آلات.  به طور معمول دارایی های مشهود به عنوان دارایی ثابت شناخته میشوند. دارایی های ثابت که به عنوان دارایی های سرمایه ای نیز شناخته می شوند و در ترازنامه با عبارت Property, Plant and Equipment  نشان داده می شوند.  به طور معمول، املاک و مستغلات، علائم تجاری، ثبت اختراع، ماشین آلات، وسیله نقلیه تحویل، سهام، تجهیزات عملیاتی و غیره از رایج ترین نمونه های دارایی های ثابت هستند.

انواع دارایی های ثابت

  • دارایی مشهود: در حسابداری اموال منظور از دارایی مشهود، دارایی است که وجود فیزیکی دارد. نمونه دارایی های مشهود زمین، ساختمان و ماشین آلات است.
  • دارایی های نامشهود: دارایی نامشهود دارایی است که وجود فیزیکی ندارد. شناسایی برند، مالکیت معنوی، سرقفلی و مانند حق چاپ، علائم تجاری و حق ثبت اختراع، همگی نمونه هایی از دارایی های نامشهود هستند.

حسابداری اموال و دارایی ثابت چه تفاوتی با هم دارند

تفاوت حسابداری اموال و دارایی ثابت در ماهیت این دونوع دارایی نهفته است. در ثبت دارایی ثابت، حداقل سه مرحله از پنج مرحله زیر انجام میگردد:

  • تملک: دارایی ثابت جدید در دفاتر ثبت می شود.
  • استهلاک: ارزش دارایی شما به صورت دوره ای کاهش می یابد که در یک روش خاص محاسبه می شود.
  • تجدید ارزیابی: ارزیابی برای ثبت ارزش فعلی بازار منصفانه.
  • نقص: همچنین به عنوان نوشتن یادداشت شناخته می شود، این به عنوان کاهش ثبت شده در ارزش به دلیل رویدادها یا شرایط عمل می کند.
  • دفع: فروش، اسقاط یا شکل دیگری از دفع یک دارایی در پایان عمر مفید آن.

ممیزی ها نیز در بررسی های دقیق سوابق حسابداری شرکت شما پس از بسته شدن دفاتر سال مالی گنجانده شده است. چه داخلی و چه خارجی، اینجاست که ممکن است متوجه تناقضات یا تفاوت هایی بین یادداشت های خود و وضعیت واقعی دارایی های خود شوید.

وظایف حسابدار اموال

حسابداران در بخش حسابداری اموال دارای طیف گسترده ای از مسئولیت ها هستند که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تجزیه و تحلیل صورتهای مالی، شناسایی روندهای درآمد و هزینه و ارائه توصیه هایی برای بهبود عملکرد
  • تهیه گزارش های مالی مانند بودجه، پیش بینی ها و پیش بینی ها به منظور کمک به مدیریت در تصمیم گیری آگاهانه در مورد برنامه های آتی.
  • تهیه اظهارنامه مالیاتی برای افراد یا مشاغلی که دارای ملک از جمله املاک اجاره ای هستند
  • محاسبه استهلاک دارایی ها با استفاده از روش خط مستقیم، روش مانده نزولی یا روش های دیگر برای تعیین میزان درآمد مشمول مالیات شرکت.
  • توسعه مدل هایی برای محاسبه ارزش های تخمینی دارایی ها مانند موجودی ها، تجهیزات، دارایی های مستغلات و غیره.
  • محاسبه بدهی های مالیات بر عایدی سرمایه و تسلیم اظهارنامه مالیاتی با خدمات درآمد داخلی (IRS) یا سایر سازمان های مالیاتی ایالتی.
  • بررسی پیشنهادات خرید برای تعیین اینکه آیا آنها الزامات فروشنده را برآورده می کنند یا خیر.
  • مدیریت فرآیندهای حسابداری مانند حقوق و دستمزد، حساب های دریافتنی و پرداختنی، صورتحساب و حساب های پرداختنی.
  • ایجاد بودجه و نگهداری سوابق هزینه ها، دارایی ها، بدهی ها و سایر اطلاعات مالی برای پیگیری عملکرد یک شرکت.

حسابداری اموال دولتی

از مهم ترین وظایف مدیران مالی دولتی یا ذیحسابان، ثبت و کنترل اموال میباشد. در حسابداری اموال دولتی به فعالیت های زیر دسته بندی میشوند:

  • استفاده از فرم ها و دستورالعمل های طراحی شده اختصاصی هر سازمان
  • بکارگیری دستورالعمل های ابلاغ شده از وزارت اقتصاد
  • استخراج گزارش های مربوطه

کاربرد و اهمیت حسابداری اموال و دارایی ثابت

درک و ارزش گذاری صحیح دارایی ها جزء لاینفک حسابداری دقیق، برنامه ریزی تجاری و گزارشگری مالی است. و در مورد شرکت های سهامی عام، حسابداری دقیق دارایی های اجاره ای طبق قانون الزامی است. طبقه بندی و ارزش گذاری دارایی ها برای درک جریان نقدی و سرمایه در گردش شرکت بسیار مهم است. حسابداران باید با استفاده از دانش حسابداری اموال، دارایی ها را برای اهدافی مانند تامین اعتبار و اخذ بیمه به درستی طبقه بندی کنند. آنها همچنین باید دارایی ها را به درستی ارزش گذاری کنند تا بتوانند استهلاک را برای اهداف مالیاتی محاسبه کنند و شرکت را قادر سازند تا در صورت لزوم آنها را بفروشد. تمایز دارایی های عملیاتی از دارایی های غیرعملیاتی همچنین به سازمان ها کمک می کند تا ببینند هر نوع دارایی چگونه درآمد کلی را به همراه دارد.

روش ثبت حسابداری اموال و دارایی ثابت

حسابداری اموال و دارایی های ثابت می تواند به شرح زیر باشد:

  • ثبت دارایی: این اولین نوع ثبت حسابداری برای خرید دارایی است. در صورتی که دارایی با اعتبار خریداری شده باشد، ورودی به حساب قابل پرداخت و بدهی به حساب دارایی ثابت مربوطه خواهد بود.
  • استهلاک: دارایی های ثابت با گذشت زمان در حسابداری دچار استهلاک می شوند. روش های مختلفی برای تعیین استهلاک استفاده می شود. از بین روش ها، روش خط مستقیم محبوب ترین روش است.
  • دارایی بر اساس عمر مفید آن در سازمان عمل خواهد کرد. بعد از این مدت باید اسقاط یا فروخته شود. با بستانکار کردن حساب استهلاک انباشته کلیه هزینه های استهلاک و بستانکار شدن حساب دارایی ثابت مربوطه انجام می شود.

استهلاک اموال و دارایی

اصطلاح استهلاک به روش حسابداری اطلاق می شود که برای تخصیص بهای تمام شده یک دارایی مشهود یا فیزیکی در طول عمر مفید آن استفاده می شود. در حسابداری اموال مبحث استهلاک نشان می دهد که چه مقدار از ارزش دارایی استفاده شده است. این به شرکت‌ ها اجازه می‌ دهد تا از دارایی‌ هایی که در اختیار دارند، با پرداخت برای آنها در یک دوره زمانی معین، درآمد کسب کنند.

روش های محاسبه استهلاک در حسابداری اموال و دارایی ثابت

انواع مختلفی از هزینه استهلاک و فرمول های مختلفی برای تعیین ارزش دفتری یک دارایی وجود دارد. رایج ترین روش های استهلاک عبارتند از:

  • خط مستقیم: در این روش بهای تمام شده دارایی به کل عمر مفید آن تقسیم میگردد و در ثبت ارزش دفتری از مبلغ بهای تمام شده آن کم میشود.
  • روش کارکرد: در محاسبه استهلاک به روش کارکرد بر اساس مقدار استفاده‌ ای که از اموال شده است؛ توجه می کنیم و مدت زمان استفاده از آن را در نظر نمی گیریم. یعنی از آن دسته از اموالی که استفاده بیشتری داشته باشند؛ استهلاک بیشتری هم خواهد داشت.
  • روش نزولی: در سال‌ های اول تهیه اموال استهلاک بیشتری را ثبت می کنیم. این مقدار در سال های آتی کاهش می یابد.

روش های قیمت گذاری در حسابداری اموال و داریی ثابت

شاید مهم ترین هدف حسابداری اموال، ارزیابی دقیق هزینه ها و فروش باشد. ارزیابی اموال به شرکت اجازه می دهد تا برای اقلامی که در موجودی خود دارد ارزش پولی ارائه کند. این اطلاعات به یک شرکت اجازه می‌دهد تا هزینه‌ ها و درآمدهای صورت‌ های مالی خود را به‌ درستی ارزیابی کند تا بتواند تصمیمات تجاری درستی بگیرد.

روش‌ های قیمت گذاری در حسابداری اموال، روش‌ هایی هستند که شرکت‌ ها برای اقلامی که در موجودی خود دارند، ارزش پولی قائل می‌شوند. روش‌های مختلف ارزیابی موجودی عبارتند از:

  • LIFO
  • FIFO
  • میانگین
  • شناسایی ویژه

نرم افزار حسابداری اموال و دارایی ثابت

مدیریت کامل اطلاعات مربوط به حسابداری اموال قطعا نیاز به نرم افزار تخصصی این حوزه دارد. این نیاز و ضرورت به اهمیت اموال و اطلاعات مربوط به آن برمی گردد. کسب و کارها نیاز به ردیابی دارایی ها، ثبت اطلاعات و محاسبه استهلاک را با نرم افزار حسابداری اموال و دارایی ثابت مرتفع می نمایند.

ویژگی های نرم افزار حسابداری اموال و دارایی ثابت

نرم افزار حسابداری اموال فرآیند ردیابی دارایی ها را در مراحل مختلف چرخه عمر دارایی، از اکتساب تا خروج، خودکار می کند. با نرم افزار مدیریت اموال مناسب، یک کسب و کار می تواند با حفظ دارایی های موجود خود، کارایی و قدرت مالی خود را بهبود بخشد و در عین حال از خرید و ارتقاء تجهیزات غیر ضروری خودداری کند.

نرم افزار حسابداری اموال مناسب با ارائه ویژگی های اصلی زیر، دارایی های شما را مدیریت می کند:

  • اطلاعات مربوط به دارایی ها، از جمله تاریخ خرید، اطلاعات بیمه، وضعیت، و گزارش های نگهداری را ردیابی می کند.
  • چرخه عمر دارایی های شما را با محاسبه ارزش حال و آینده آنها و پیگیری عملکرد آنها حفظ می کند.
  • تخصیص بارکد و اسکن.
  • ردیابی موجودی ها برای اطمینان از اینکه هرگز از انبار خارج نمی شوید و فرآیند تولید به خوبی انجام می شود.
  • برای تصمیم گیری بهتر برای شما گزارش می دهد.
  • وظایف مدیریت دارایی را آسان می کند و در وقت شما صرفه جویی می کند.

نرم افزار حسابداری اموال  و دارایی ثابت محاسبان و مزایای آن

نرم افزار اموال و دارایی ثابت محاسبان از امکانات ویژه ای برخوردار است به طوری که با استفاده از این نرم افزار می‌توان ضمن حفظ و نگهداری سوابق اموال از صرف وقت و هزینه‌ زیاد برای ثبت سوابق مالی و انعکاس آنها در صورت‌های مالی و بودجه جلوگیری نمود. می توان گفت این مورد در حسابداری اموال بسیار کلیدی می باشد. پیاده‌سازی فرآیندهای اموال دولتی و غیردولتی از جمله ثبت مجوزها، مدیریت گردش بر روی اموال، اختصاص یک یا چند جمع دار به یک یا چند مرکز اموال جهت مدیریت عملیات و... از اهداف اصلی تولید نرم افزار حسابداری اموال و دارایی‌های ثابت محاسبان است. 

امکانات نرم افزار حسابداری اموال و دارایی ثابت محاسبان:

  • امکان تعریف گروه بندی و دسته بندیهای اموال و مرتبط با کدینگ انبار
  • امکان تعیین روش و نرخ محاسبه استهلاک
  • ثبت اطلاعات شناسنامه ای اموال به تفکیک گروههای استاندارد اموال
  • کنترل روند گردش اموال در طول تاریخ شامل چرخه خرید، بهره برداری، تحویل، تعمیرات، حوادث و ...
  • ثبت و تعیین محل استقرار، مرکز هزینه، فرد تحویل گیرنده و سایر خصوصیات تحویل کالا
  • امکان ثبت تعدیل، تجدید نظر و تجدید ارزیابی اموال و کنترل همزمان روند
  • ثبت و مدیریت اطلاعات فروش و اهدای اموال، خروج موقت و خروج دائم
  • ثبت و مدیریت اطلاعات تعمیرات و حوادث کالا و آرشیو نمودن ریزتغییرات در کاهش یا افزایش بهای کالا
  • نمایش درختواره استقرار کالا در محلهای فیزیکی سازمان به صورت لحظه ای و با اطلاعات کامل
  • پیش بینی بیمه اموال، بازرسی اموال، نقل و انتقالات اموال، تغییر وضعیت اموال و ...
  • صدور اتوماتیک سند حسابداری (تفکیکی یا ترکیبی) متناسب با دسته بندی‌های مورد نظر
  • قابلیت شبیه سازی اطلاعات جهت جلوگیری از کارهای تکراری، چاپ پلاک اموال و ...
  • دریافت گزارشات دارائی‌های ثابت در سطوح ریز، صورت خلاصه استهلاک، دارائی‌های نزد کارکنان، دفتر اموال و...
  • امکان ارائه گزارش خلاصه پرونده اموال شامل کلیات ویژگی‌های اموال، وقایع رخ داده بر اموال
  • امکان تعیین اموال اسقاطی و فروش جمعی این اموال و تهیه گزارشات لازم
  • ثبت کلیه وقایع کاربری و تعیین سطوح دسترسی عملیاتی و اطلاعاتی کاربران جهت حفظ امنیت اطلاعات
  • دریافت کارت اموال در فرمت استاندارد برای هر کالا با توجه به خصوصیات ذکر شده
  • امکان مشاهده اطلاعات سند و یا بازگشت سند حسابداری
  • امکان تعریف دامنه‌های اطلاعاتی ازقبیل انواع حادثه، انواع تعمیر، انواع بیمه، مکان‌های فیزیکی

مطالعه کامل امکانات نرم افزار اموال محاسبانact

شرکت حساب رایان پارس

شرکت حساب رایان پارس به عنوان یک شرکت دانش بنیان و با سابقه درخشان، قریب به دو دهه در تولید و ارائه نرم افزارهای یکپارچه حسابداری، مالی و اداری محاسبان با رویکرد ERP فعالیت دارد. شرکت حساب رایان پارس در ارائه نرم افزار حسابداری  و  نرم افزار حسابداری اموال، بیش از ۴۰۰۰ مشتری در سراسر کشور دارد.

افتخارات شرکت حساب رایان پارس  

  • دارای رتبه یک شورای عالی انفورماتیک کشور در ۳ حوزه
  • قیمت بسیار مناسب فروش نرم افزار و بهای خدمات آموزش و استقرار،‌ بو‌می‌سازی و خدمات پشتیبانی
  • دریافت تندیس و کسب گواهی نامه ملی رعایت حقوق مصرف کننده در شش سال پیاپی از 1395 تا 1400 از سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان
  • دریافت تندیس و کسب گواهی نامه شرکت برتر نرم افزاری در سال‌های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ از وزارت صنعت و معدن و تجارت
  • بهره گیری از توان تخصصی کارشناسان مجرب IT و امور مالی کسب کارهای مختلف درجهت شناخت وضعیت موجود و اتخاذ مناسب ترین روش برای رفع مشکلات قبلی،‌ کانورت اطلاعات، راه اندازی و استقرار کامل نرم افزار در کوتاه ترین زمان ممکن
  • دارای مجوز از دیوان محاسبات کشور و وزارت امور اقتصاد و دارائی
  • طراحی 35 محصول متفاوت در حوزه‌های مالی، لجستیک، اداری، منابع انسانی جهت کسب کارهای متنوع
  • دارای پروانه بهره برداری تولید نرم افزار از وزارت صنعت، معدن و تجارت
  • بیش از ۳۸۵۰۰۰ کلاینت و کاربر در سراسر کشور
  • بیش از ۶۰۰ پایگاه شهری در سراسر کشور

کلیه شرکت ها ‌می‌توانند با تکمیل فرم درخواست دمو، جلسه ای را با دپارتمان فروش در خصوص قابلیت ها و امکانات محاسبان داشته باشند.

 

شماره تماس دپارتمان فروش: ۸۷۷۶۰ (داخلی ۲۲۵) و یا شماره همراه( ۰۹۱۹۹۹۸۷۱۳۸)

ارسال درخواست جهت مشاهده رایگان دمو